Érdekességek a fahéjról

A fahéjat már az ókorban is használták fűszerként, gyógyszerként, illatszerként és Egyiptomban még a holttestek balzsamozásához is.

Európába arab és perzsa fűszerkereskedőkön keresztül jutott el, akik monopóliumukat megőrzendő különleges legendákat költöttek a fahéj beszerzés nehézségeiről.

fahéjmadár

Herodotus szerint a fahéjat hatalmas fahéj madarak gyűjtik ember számára elérhetetlen magasságban lévő fészkeik építéséhez. Hogy mégis megszerezzék az értékes fűszert hatalmas hús darabokat tettek ki csalinak, amit a mohó fahéjmadár felvitt a fészkébe, ám az a nagy súlytól leszakadt és így meg tudták kaparintani a fahéj darabokat.

Egy másik mese szerint elhagyott völgyekben hatalmas mérges kígyók őrzik a fahéjt és csak életük veszélyeztetésével szerezhették meg azt.

A XVI. század nagy felfedezőit a fűszer kereskedelem megszerzése motiválta. A borsnak, a fahéjnak és a többi illatos fűszernek köszönhetjük, hogy megismertük Amerikát és hogy kialakultak a nagy gyarmat birodalmak.

De mi az igazság? Hogyan termelik a fahéjat?  fahéj fa

2 évig hagyják nőni az elültetett facsemetét, majd visszavágjak a földig. A következő évben kinövő ágakat gyűjtik be, még nedvesen hántják le a fa héját. A külső héját eldobják, a belső héjból lesz a fahéj tekercs. Meleg éghajlaton 4-6 óra alatt megszárad, 5-10 cm-es darabokra vágva árulják. Minél vékonyabb a fahéj tekercs, annál értékesebb. A legfinomabb a 6 mm átmérőjű, de létezik 32 mm átmérőjű is.

Fahéj hántolás
Fotó: Ji Elle Wikimedia Commons

Manapság kétféle fahéjjal találkozunk. A közismertebb a ceyloni fahéj, melynek finomabb, édesebb az íze, de hatóanyag tartalma kevesebb, mint kínai fahéjé, más néven kassziáé. A kassziában a vérhígító kumarin is nagyobb mennyiségben van jelen, így a vérzékenységben szenvedők vagy vérhígítót szedők inkább a ceyloni fahéjat fogyasszák.

A kínai fahéjfa hajtásairól és ágairól lehántott vagy lekapart kérget is napon szárítják. Szárítás során a kéreg összekunkorodik. A vékony, kapart kéreg színe világos vörösbarna, a vastag, hántott kéreg szürke. Íze hasonlít a ceyloni fahéjhoz, de markánsabb, robusztusabb.

Kasszia, kínai fahéj
Fotó: MPF Wikimédia Commons

További érdekesség még, hogy mivel a fahéjnak, mint sok más fűszernek erős antibakteriális hatása van ezért a hűtőszekrényt megelőző időkben hús tartósítására is használták.

Fertőtlenítő szerként is kiválóan működik, megszünteti a rossz szagokat és elűzi a rovarokat.

A fahéj egészségre való hatásáról tudj meg többet itt!

Szólj hozzá!