A pulao vagy piláf India egyik kedvenc étele. Készítik bárány vagy kecskehússal, csirkével, a vegetáriánusok pedig természetesen csak zöldségekkel. Bármilyen zöldséget használhatunk hozzá, karfiolt, brokkolit, gombát amit éppen találunk a hűtőben. Jellegzetes, egzotikus ízét a pulao fűszerkeverék adja, ami különleges aromás ízt ad az ételnek. Tálalhatjuk köretként vagy húsmentes főfogásként egyaránt.
Itt olvashatsz bővebben a pulao fűszerről.
Hozzávalók:
1 csésze basmati rizs
1 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj
2 ½ csésze víz vagy húsleves
1 közepes fej hagyma
1 teáskanál fokhagyma paszta vagy 2 gerezd friss fokhagyma finomra vágva
1 teáskanál gyömbér paszta vagy 3 cm-es friss gyömbér lereszelve
1 sárgarépa felkockázva
1 csésze zöldborsó
1 csésze zöldbab
½ kaliforniai paprika felkockázva
1 evőkanál zöld korianderlevél
1 teáskanál pulao fűszerkeverék
Só és bors
Egy jól záródó tetejű lábosban hagymát felolvasztjuk a vajat és puhára dinszteljük benne a vajat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, azokkal is pároljuk 1-2 percig, majd beletesszük az alaposan megmosott rizst és addig kevergetjük amíg a rizsszemek mind szép fényesek nem lesznek a zsiradéktól. Ekkor rászórjuk a fűszereket, azzal is sütjük még 1-2 percig. Ezután feleresztjük a vízzel, ha felforrt hozzáadjuk a zöldségeket, újra felforraljuk majd takarékra vesszük a lángot és lefedve addig főzzük amíg elfövi teljesen a levét. Időközben kétszer, háromszor kavarjuk meg alaposan, hogy ne ragadjanak össze a rizsszemek. Zárjuk el a lángot és hagyjuk lefedve párolódni még 10-15 percet.
Apróra vágott zöld korianderlevéllel vagy petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.