Indiai zöldséges piláf

A pulao vagy piláf India egyik kedvenc étele. Készítik bárány vagy kecskehússal, csirkével, a vegetáriánusok pedig természetesen csak zöldségekkel. Bármilyen zöldséget használhatunk hozzá, karfiolt, brokkolit, gombát amit éppen találunk a hűtőben. Jellegzetes, egzotikus ízét a pulao fűszerkeverék adja, ami különleges aromás ízt ad az ételnek. Tálalhatjuk köretként vagy húsmentes főfogásként egyaránt.

Itt olvashatsz bővebben a pulao fűszerről.

Vásárold meg itt!

Hozzávalók:

1 csésze basmati rizs

1 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj

2 ½ csésze víz vagy húsleves

1 közepes fej hagyma

1 teáskanál fokhagyma paszta vagy 2 gerezd friss fokhagyma finomra vágva

1 teáskanál gyömbér paszta vagy 3 cm-es friss gyömbér lereszelve

1 sárgarépa felkockázva

1 csésze zöldborsó

1 csésze zöldbab

½ kaliforniai paprika felkockázva

1 evőkanál zöld korianderlevél

1 teáskanál pulao fűszerkeverék

Só és bors

 

Egy jól záródó tetejű lábosban  hagymátfelolvasztjuk a vajat és puhára dinszteljük benne a vajat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, azokkal is pároljuk 1-2 percig, majd  beletesszük az alaposan  megmosott rizst és addig kevergetjük amíg a rizsszemek mind szép fényesek nem lesznek a zsiradéktól. Ekkor rászórjuk a fűszereket, azzal is sütjük még 1-2 percig. Ezután feleresztjük a vízzel, ha felforrt hozzáadjuk a züldségeket, újra felforraljuk majd takarékra vesszük a lángot és lefedve addig főzzük amíg elfővi teljesen a levét. Időközben kétszer, háromszor kavarjuk meg alaposan, hogy ne regedjanak össze a rizsszemek. Zárjuk el a lángot és hagyjuk lefedve párolódni még 10-15 percet. Apróra vágott zöld korianderlevéllel vagy petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.

 

 

Szólj hozzá!