Vendégváró streetfood fogások receptjei:
Hamburger Szegedi fűszeres módra
Ha egy olyan gyors vacsorát szeretnél elkészíteni amit a család minden tagja szeret, próbáld ki ezt az isteni hamburger receptet. A frissen őrölt fűszerekből készült hamburger fűszerkeverékünk igazi kulináris élménnyé teszi ezt az egyszerű ételt.
Figyelmeztetés: ha egyszer megkóstolod soha többé nem fogsz gyorséttermi hamburgert enni! 😉
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 evőkanl. hamburger fűszerkeverék
- 6 db teljes kiőrlésű zsemle
- sajt szeletek ízlés szerint
- szeletelt paradicsom
- szeletelt lila hagyma
- szeletelt savanyú uborka
- saláta levelek
- Grill szósz (ízlés szerint)
A marhahúst a fűszerekkel alaposan összegyúrjuk. Hat részre osztjuk és olyan méretű pogácsákat formálunk belőle mint a zsemlénk, de 1 cm-nél ne legyen vastagabb. A hamburgereket grill sütőn vagy serpenyőben megsütjük.
A zsemléket félbevágjuk, a belső oldalukat megpirítjuk. Az alsó felére teszünk egy saláta levelet, arra a hamburgert, meglocsoljuk grill szósszal, rá a sajtot, aztán jöhetnek a zöldségek. Végül megkoronázzuk a zsemle másik felével!
BBQ szósz:
Hozzávalók:
- 1 csésze passzírozott paradicsom szósz
- ¼ csésze olívaolaj
- 1 kávés kanál chili szósz
- 2 teás kanál Worcester szósz
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál balzsamecet krém vagy
- 1 teáskanál méz
- 4-5 pumpálásnyi folyékony füst
- só és bors
A hozzávalókat egy üvegtálban alaposan összekeverjük, legalább 1-2 órán át hagyjuk az ízeket összeérni. Ha marad belőle hűtőszekrényben akár 1-2 hétig is eláll.
Mézes mustáros öntet
Hozzávalók:
- 1 csésze majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál méz
- ½ citrom leve
- 2 teáskanál kakukkfű
- ½ csésze szőlőmag olaj
- só és bors
Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, hagyjuk összeérni 1-2 órán át. Jól záródó üvegben több héten át eláll hűtőszekrényben tárolva. Sült vagy grillezett húsokhoz, salátákhoz kínáljuk.
Hagyma saláta
Különösen télen, influenza időszakban ajánlott sokszor az asztalra tenni ezt a salátát. A hagymában lévő sok vitamin és ásványi-anyag segít a megelőzésben és a gyógyulásban is. A hagyma antibakteriális és antioxidáns hatása nyersen még jelentősebb mint főzve.
Attól sem érdemes félni, hogy hagymaszagú lesz a leheletünk, mivel a citrom elveszi a hagyma erős szagát és könnyebben emészthetővé is teszi.
Nyugodtan fogyaszthatjuk grillezett vagy más sült húsokkal, vagy babos fogásokkal és egy jó pecsenye zsíros kenyeret is megbolondíthatunk vele.
Ha mégis kellemetlenül éreznénk magunkat hagyma evés után rágcsáljunk el egy szál petrezselymet vagy 1-2 szem koriander, ánizs vagy kardamom magot az üde lehelet érdekében.
A szömörce nálunk kevéssé ismert fűszer, kellemes savanykás ízt ad az ételnek. A szömörcét akár szuper ételnek is tekinthetjük igen magas antioxidáns tartalma miatt.
Ha nem használtok cserzőszömörcét, akkor ajánlatos erősebben megborsozni a salátát.
Hozzávalók:
- 2 nagy hagyma
- ½ citrom leve vagy
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál sumac (szömörce) (elhagyható)
- só
- bors
A hagymát hosszában vékonyan szeleteljük fel. Nyomkodjuk össze a hagyma szeleteket a sóval és a fűszerekkel. Hagyjuk állni 5-10 percig, majd locsoljuk meg a citromlével.
Gyömbéres kivi smoothie 2 személyre:
Hozzávalók:
- 2 db kivi
- 1 teás kanálnyi friss gyömbér reszelve
- 1 citrom leve
- 3-4 ág menta
- 1 evőkanál chia mag
- 2-3 ág friss menta vagy 2 teáskanál szárított
- 1-2 evőkanál méz
- 5 dl víz
A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sok jégkockával, citrom karikával és friss menta levelekkel díszítve tálaljuk.
Fűszeres banán smoothie kókusztejjel 2 személyre:
Hozzávalók:
- 1 banán
- 5 dl kókusztej
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék + 1 teáskanál a díszítéshez
- 1-2 evőkanál méz
A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, poharakba öntjük egy kis fűszerrel megszórva tálaljuk.
Sütőlapon sült zöldségek:
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej zeller
- 4 sárgarépa
- 2 fej sör retek
- csapott evőkanál zöldség mix fűszerkeverék
- 2-3 evőkanál olíva olaj
- só és bors
A zöldségeket vágjuk vékony hasábokra (lehetőleg egyforma nagyságúra). Egy kis tálban keverjük össze a fűszert az olajjal. Tegyük a zöldségeket egy nagy tálba, sózzuk, majd öntsük rá a fűszeres olajat, jól keverjük össze ( a legjobb kézzel), hogy a fűszeres olaj mindenhol bevonja a zöldségeket.
A fűszeres zöldségeket sütőpapírral bélelt sütőlapra egy rétegben terítsük ki, előmelegített sütőben 200 fokon süssük pirosra.