Cayenne bors

Bár borsnak hívjuk köze nincs az apró kerek szemű borshoz, hanem az erős paprika (chili paprika) legközkedveltebb fajtája.

Az erős paprika legkevesebb 9500 éve része az amerikai gasztronómiának. Mexikói ásatások során bizonyítékokat találtak arra, hogy 6000 évvel ezelőtt már termesztették a paprikát.

Állítólag Kolumbusz Kristóf nevezte el pepper-nek, (borsnak), mivel a csípőssége hasonlított a fekete borséhoz. Kolumbusz orvosa 1493-ben hozta először Európába és 1494-ben már írt a paprika gyógyhatásairól.

A XVI. század portugál és arab kereskedői juttatták el a paprikát keletre, ahol az indiai és a dél-kelet ázsiai országok kedvelt fűszere lett. Onnan Közép-Ázsián és Törökországon keresztül jutott el Magyarországra. Magyarul eleinte pogány-borsnak nevezték és főként gyógynövényként használták. Gyógyhatásait a modern tudományos kísérletek is bizonyítják.

Cayenne bors

A cayenne bors egy közepesen erős paprika. A paprikák csípősségét mérő Scoville skálán 30000-50000 SHU között mozog, míg az üzletekben kapható magyar erős paprika csak 2-3000 SHU, viszont a világ legerősebb paprikái elérik akár a 2.000.000 SHU értéket is.

Érdemes napi szinten fogyasztani, mivel a csípősségét adó kapszaicinnek számos jótékony hatása van, gyulladáscsökkentő, értágító, fájdalom csillapító, rák megelőző csak hogy egy párat említsek. Ezért nem csak ételeink fűszerezésére használhatjuk, hanem teaként kúraszerűen is érdemes fogyasztani. A cayenne tea receptjét itt találod.

Ha nagyon szenvedsz a csípősségétől semmiképpen se vizet igyál, az csak fokozza az égő érzést. A kapszaicin vagy tejben vagy alkoholban oldódik. Ezért van az, hogy a nagyon csípős indiai ételek mellé mindig tálalnak joghurtot vagy joghurtos salátát.

“Cayenne bors” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!