Zsálya

Latin neve Salvia, melynek jelentése: Gyógyítani. Ez már önmagában arra utal, hogy a zsálya számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható.

Az egyik legrégebbi fűszer és gyógynövény, amit kezdetben az ókori görögök és rómaiak a húsok tartósítására használtak. A konyhában természetesen ma is szerepet kap a Földközi-tenger partvidékéről származó kesernyés, aromás fűszer és gyógynövény, hiszen olyan húsételek fűszerezéséhez alkalmazhatjuk, mint a kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok-, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták. Arra viszont figyeljünk, hogy óvatosan használjuk az intenzív íze miatt.

Gyógyászati célokra a zsálya leveleit használják fel, amiket a szártól lefosztva júniustól júliusig kell gyűjteni. Rendkívül sok hatóanyagot, illóolajat, cserzőanyagokat, flavonoidokat tartalmaz.
Mindezeknek köszönhetően kiváló gyulladás- és izzadáscsökkentő hatással rendelkezik. Alkalmas a torok- és mandulagyulladás gyógyítására, enyhíti a köhögést, rekedtséget. A légzőszervi megbetegedésekre az egyik legjobban felhasználható gyógynövény. Ajánlják öblögetőként a genny, gócos fogak és száj egyéb gyulladásaira.
Ezen kívül elősegíti az emésztést, éhgyomorra fogyasztva vércukorszint csökkentő. Vértisztító, antibiotikus hatása is van.

A zsályát használhatjuk:
Teaként, forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított vagy friss zsályalevelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Ebből naponta 2-3 csészényit fogyaszthatunk, kihűlve a száj-, fogíny-, toroknyálkahártyáját gargarizálhatjuk át vele. A zsályatea összehúzó hatású, így gyakran használják a húgyutak fertőtlenítésére, a bélhurut megszüntetésére is.
Borogatásként, a gyulladásos testrészeket is lehet vele gyógyítani úgy, hogy a zsályateába mártunk egy géz darabot és azt a testünk gyulladt részére tesszük.
Fürdőként, az aranyérbántalmakra alkalmazhatjuk jótékonyan.

Egy régi mondás szerint, miért halna meg az, akinek a kertjében zsálya terem. Nos ennek a bölcseletnek van valóság alapja, így azt gondolom higgyünk neki és éljünk a zsálya által nyújtott számos egészségmegőrző lehetőséggel.

http://www.vital.hu/themes/alter/bio4.htm
http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/zsalya-2.html

Szólj hozzá!